Thursday, September 24, 2009

Kõrge nefroleep


KÕRGE NEFROLEEP Nephrolepis exaltata



  • Kasvukoht - õhurikas valge kuni poolvarjuline koht, otsese ereda päikese eest kaitsta. Vajab puhast õhku, ei talu näiteks tubakasuitsu. Kardab tõmbetuult.

  • Temperatuur - tavaline toatemperatuur (vähemalt 18 kraadi), talvel mitte alla 12 kraadi. Soojas ruumis jätkab taim ka talvel kasvamist, siis jälgida kastmist.

  • Muld - peab olema viljakas, õhku ja vett läbilaskev ning happeline. Vajadusel lisada liiga tihkele mullale perliiti või kergkruusa.

  • Ümberistutamine - taimele on meelepärane suhteliselt väike pott. Noori taimi istutad ümber iga aasta, vanemaid 1-2 aasta tagant. Sobivaim aeg on selleks kevad. Kasvuperioodi jooksul kerkib juurekael mulla pinnale. Ümberistutamisel kärbitakse vajadusel juurepalli alt ja taim istutatakse nii, et juurekael jääb tasa mulla pinnaga või isegi pisut sügavamale. Üldiselt tuleks vältida juurte vigastamist ümberistutamisel. Vigastatud juurtele võib raputada lehtpuusütt. Mulda ei vajutata liiga tugevasti kinni. Lehtedeta võsundid (nii kuivanud kui elusad) keerata enne uude potti panemist ümber juurepalli. Nii moodustub potile õhuline serv, kus surnud võsundid lagunevad huumuseks, elusad aga juurduvad ja kasvatavad uusi tütartaimi.

  • Väetamine - kasvuperioodil 1-2 korda kuus poole lahjema lahusega või siis spetsiaalse väetisega. Kastmisvette soovitatakse lisada ka sidrunihapet (1g liitri vee kohta). Ise olen kasutanud merevetika ekstrakti taime ergutamiseks (just talvisel ajal).

  • Kastmine - pehme veega ja nii, et muld poleks kunagi liiga kuiv ega liiga märg. Liigne kastmisvesi tuleb aluselt ära valada. Kui mullapall korrakski põhjalikult läbi kuivab, hukub taim. Suvel on kasulik panna aeg-ajal pott üleni vette, et muld veega küllastuks. Vajab kõrget õhuniiskust, piserdamisel jälgida aga seda, et oleks soe ilm. Muidu võivad lehtedele tekkida pruunid laigud. Ka liiga pimedal ajal pole piserdamine hea. Piserdamiseks kasutada sooja ja pehmet vett. Mina olen pannud taime lähedusse madala laia anuma veega, see aitab ka õhuniiskust tõsta.

  • Paljundamine - puhma jagamise teel (jäetakse kuni 3 võsundit) või tütartaimedega, mis emataime küljest lahti lõigata ja panna õhurikkasse toitvasse mulda.

  • Kahjurid - üsna vastuvõtlik kahjuritele ja haigustele. Peamiselt esinevad ripslased ja lehetäid, seda eriti kevadeti.

  • NB! Mida pitsilisemate lehtedega taim, seda õrnem ja kapriissem.

No comments:

Post a Comment